En dag med diabetes

0

Som jeg har skrevet om i et tidligere indlæg, så er det svært at svare konkret på, hvad man egentlig laver på barsel. Jeg har derfor valgt at skrive et lille indlæg om, hvordan en typisk dag ser ud for mig med diabetes☺

Det er ligesom at huske at tisse…

Udover at tage mig af Axel, skal jeg jo også huske at tjekke mit blodsukker, tælle kulhydrater og korrigere blodsukker i løbet af dagen. Som sagt har jeg haft type 1 diabetes siden jeg var 12 år, altså hele 16 år!! (det virker altid lidt vildt når man tæller årene). Nå, men det betyder at sygdommen er blevet en meget naturlig del af mit liv og når folk spørger hvordan jeg husker at måle blodsukker mv., så svarer jeg ofte, at det er ligesom at huske at tisse – altså er det blevet en automat-handling for mig, så at sige. MEN, nogen gange glemmer jeg da også liiige at måle eller også rammer jeg liiiidt skævt på kulhydrattællingen. Det vil du også kunne læse om i dette indlæg. Nå, men lad mig komme igang..

Morgentid

Dagen starter kl 06.18 da Axel vågner, heldigvis ikke med gråd, men med latter – det er altid en god start! ☺ Det første jeg gør er, at tjekke mit blodsukker via min Dexcom-app (en sensor der har forbindelse til en blodsukker-sensor i min mave) og den siger 7,7 mmol/L. Jeg må ikke have taget nok insulin til de nødder jeg spiste og den øl jeg drak igår aftes. Jeg kan nemlig huske, at jeg i nat vågner kl 03.39 da Axel skal have flaske, og tjekker mit blodsukker som er 7,9 mmol/L og tager insulinbolus på min insulinpumpe. Mærkeligt, at mit blodsukker så ikke er faldet mere, hm.. Måske det kan have noget med min basalrate at gøre?

Nå, men jeg står op med Axel, pusler ham, lægger ham på legetæppet og får sendt min kæreste afsted på arbejde. I dag når jeg også lige hurtigt at tage en skyller under bruseren før Axel bliver utålmodig – yaaaay! ☺ Kl 07.40 får jeg lavet morgenmad, som i dag og de fleste andre dage, består af havregrød lavet på vand. Det er nemt for vi kan begge spise det. Udover smør, kommer jeg dog også lidt chiafrø i min portion – det mætter nemlig ekstra godt. Og inden jeg glemmer det – jeg kommer selvfølgelig også lidt flydende sødestof i min portion – det kan jeg simpelthen ikke undvære! Mit blodsukker siger nu 4,9 mmol/L, som jeg taster ind i min insulinpumpe sammen med 22 gram kulhydrat som jeg har regnet mig frem til at min havregrød med chiafrø må indeholde. TIP: jeg bruger Diabetesforeningens app “diabetes og kulhydrattælling” som rettesnor, hvis jeg er i tvivl ☺

Formiddagstid

Kl 08.30 bliver Axel puttet og sover sin formiddagslur i en time, mens jeg smækker benene op og strikker lidt videre på mit nye projekt. Jeg tjekker mit blodsukker engang i mellem for at se om de skal korrigeres, eller om insulinmængden jeg tog til morgenmad stemte overens med mit måltid. Kl 09.30 topper mit blodsukker på 6,9 mmol/L og falder i den efterfølgende time til 5,4 mmol/L – jubiii! ☺ Det er utroligt så glad det kan gøre een, når alt kører – og omvendt hvor vildt frustrerende det kan være, hvis blodsukkerne driller!

Kl 10.30 går jeg en tur op i byen med Axel i bærerselen og får købt lidt ind til aftensmad. Under gåturen tænker jeg over om jeg burde have taget noget sukker med i lommen, det er nemlig varmt og jeg synes nogen gange at blodsukkeret kan falde ret meget, hvis jeg er aktiv efter morgenmad. Nå -well, jeg blev heldigvis ikke lav, for da jeg kommer hjem ligger mit blodsukker på 5,3 mmol/L – dejligt! ☺

Middagstid

Kl 11.30 er mit blodsukker faldet til 4,9 mmol/L og jeg kan nu sætte mig med god samvittighed og spise frokost med Axel. Jeg spiser et helt stykke rugbrød med røget makrel og taster 20 gram kulhydrat ind på min insulinpumpe. Kl 12.00 ligger jeg Axel ud for at sove middagslur og rydder lidt op i lejligheden (der er pludselig ufatteligt meget rod hele tiden med en 7 mdr. gammel baby i huset), får sat en vask igang, skifter min Dexcom sensor der sidder i maven og ja, pludselig er Axel vågnet igen og kl er nu 14.00. Mit blodsukker er nu 8,3 mmol/L, hvilket min pumpe ønsker at korrigere med en bolus insulin. Jeg må have talt kulhydraterne til måltidet forkert, øv…

Eftermiddagstid

Kl 16.00 korrigerer jeg igen med en bolus insulin fordi mit blodsukker nu ligger på 8,1 mmol/L – mærkeligt! Måske jeg skal til at kigge lidt mere på min basalrate-indstilling i pumpen? Jeg er ikke specielt sulten og skipper mit eftermiddagsmåltid – det tillader mit blodsukker vidst også ☺

Aftentid

Kl 17.30 spiser vi aftensmad – lidt tidligt, men vi skal til et foredrag kl 19.00 i byen, så det kan ikke være anderledes. I aften, igen, står den på mad der kan laves nemt; kyllingelår med ris og grøntsager (ikke den store kulinariske oplevelse, men fin og nem hverdagsret). Mit blodsukker er nu 5,6 mmol/L og jeg taster 40 gram kulhydrat ind.

Aftentid

Kl 23.00 går vi i seng og mit blodsukker til natten er 4,9 mmol/L, så nu håber jeg bare at det holder hele natten.. Jeg har det nemlig sådan, at et flot blodsukker fra morgenstunden kan gøre en verden til forskel og gøre min dag meget bedre☺ Nu vil jeg udnytte at jeg (forhåbentligt) kan sove lige indtil Axel igen vågner – godnat ♥

Related Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© All Right Reserved
Proudly powered by WordPress | Theme: Shree Clean by Canyon Themes.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram